Auteurstools
E-learning modules zijn er in vele soorten en maten. Eén van de onderscheidende eigenschappen is de onderliggende techniek die gebruikt is. De term ‘CMS’ klinkt misschien wel bekend, maar ‘Auteurstool’ zorgt soms wel voor gefronste wenkbrauwen. Daar gaan we hier even verandering in aanbrengen!
What you see is what you get
Ook auteurstools zijn er in vele soorten en maten. Wat ze precies bieden verschilt per product, maar in de regel geldt dat een Auteurstool gebruikt wordt om in een WYSIWYG-omgeving een module op te bouwen. WYSIWYG staat voor ‘What you see is what you get’. Het betekent dat je, net als in bijvoorbeeld Powerpoint, teksten, afbeeldingen en andere objecten direct op een pagina kunt plaatsen en verslepen. Je ziet dus direct het resultaat van je werk.
Combinatie van design, content en functionaliteit
Dit maakt ook meteen het verschil met veel CMS-systemen duidelijk. In een CMS komen verschillende disciplines samen (design, functionaliteit en content), maar worden deze achter de schermen doorgaans van elkaar gescheiden. Eén programmeur verzorgt het design, een ander codeert de onderliggende functionaliteiten. De teksten en afbeeldingen voer je weer ergens anders in. Maar omdat de disciplines van elkaar gescheiden zijn, is het niet altijd mogelijk om de afbeelding op die ene specifieke pagina net even een stukje naar rechts te verslepen. In een Auteurstool komen alle disciplines op één pagina samen, wat betekent dat je net iets meer vrijheid hebt voor uitzonderingen. Dit biedt bijvoorbeeld mogelijkheid om die afbeelding wel iets te verplaatsen naar waar jij hem hebben wilt.
Beperkingen
Waar het op pagina-niveau veel vrijheid biedt, lever je op een hoger niveau iets aan vrijheid in. Auteurstools bieden vaak geen of maar beperkt ondersteuning voor responsive designs. De geproduceerde modules zijn gewoon op een Smartphone te openen, maar het design zal niet altijd geoptimaliseerd zijn voor alle schermresoluties. Daarnaast werk je binnen de kaders die een Auteurstool biedt en deze zijn niet grenzeloos. Het kan daarom dat bepaalde functionaliteiten niet in een van deze tools gerealiseerd kunnen worden.
Mogelijkheden
Toch bieden deze tools vaak een passende oplossing, zeker als ook zaken als budget en ontwikkeltijd een rol spelen. Ook de mogelijkheid voor de opdrachtgever om na oplevering een product zelf door te ontwikkelen kan het een aantrekkelijke keuze maken. Hiervoor zijn vaak enkel een licentie voor de tool en wellicht een korte introductietraining nodig.
Welke auteurstools zijn er?
Ook binnen de wereld van de Auteurstools is nog een tweesplitsing te maken. Programma’s als Articulate Storyline en Trivantis Lectora bieden relatief uitgebreide mogelijkheden om styling en functionaliteit op maat te maken. De subgroep ‘ezines’ leveren hierop in, maar bieden mogelijkheid om binnen zeer korte tijd iets te maken, zij het binnen de grenzen van een vooropgezet ontwerp. Uiteraard zijn er nog altijd wel mogelijkheden om zaken als een logo en kleurgebruik in te stellen. Voorbeelden van deze variant zijn Articulate Rise en Gomo. Omdat je in deze tools binnen een vooropgezet ontwerp wordt vaak wel een responsive design aangeboden.
Wil je een voorbeeld zien van de Auteurstool Aticulate Rise, bekijk dan de case van TNO. Voor Pluryn en NCJ hebben we Storyline ingezet. En voor VGN is Lectora gebruikt.